Creativo - the topper's choice

www.creativo.co.in ( Lot of general aptitude questions available here )

Tuesday, May 02, 2006

Quantitative aptitude

1) One question similar to "Shakunthala Devi - Puzzles
to puzzle you" Q.No. 23 "Walking back to
Happiness".... just the numeric values changed.

2) Which of the following nos decreased by 5 will be
divisible by 21,27,15,33?
Four choices were given.
Ans: 10400

3) There were 15 paise post cards and 75 paise inland
letters bought for Rs.33. Total no. of postcards and
inland letters is 60. What would be the change in cost
if the no. of postcards and inland letters were
changed?
Ans: Rs.12 less

4) Sum of all three digit nos. divisible by 7?
Ans: 70336

5) If 8765432112345678xy is divisible by both 9 and
10, then the possible values of x and y among these a)
x=0,y=0 b) x=9, y=0 c) x=6,y=0 d) x=8,y=0 are…
(i) a) (ii) b) (iii) a) and b) (iv) a) and c)

6) Difference between two nos is 1 and between their
cubes is 61, then sum of their squares is?
Ans: 41

7) One train is of length 250m. Two trains are moving
in parallel tracks. One train moves at 108kmph and
other moves at 90kmph.The faster train overtakes
completely the slower train in 100 secs. Find the
length of the slower train.
Ans: 250m

8) sum of age of mother and son is 1.1 times that of
father. In ten years time, this ratio worsens to 1.25.
Also the father is five years older than the mother.
Find the age of the son.
Ans: 10 years

9) five years back the mom’s age was five times that
of the child. Now the mom is three times the child’s
age. Find the age of the mother five years hence.
Ans: 35 years




10) There are 306 pieces in a jig-saw puzzle. A child
fixes 30 pieces on day one. On every successive day,
the child fixes one more than the previous day. How
many days does it take to finish the jig-saw puzzle.
Ans: 9 days

11) If a battalion of 1100 people have food for 8
weeks at 2.25kg per day per person, then how many
should leave for the food to last for 12 weeks at
1.65kg per day per person.
Ans: 100 persons should leave

12) k+1 is a three digit even number, then which of
the following is necessarily odd?
Four choices were given. Correct Ans: (k-1)(k+1)

13) If two successive discounts of x and y are given
and x+y=k(constant), then maximum discount is obtained
when –
a) xAns: Both c) and d)

14) A two digit number is three more than seven times
the sum of its digits. Twice the number obtained by
reversing its digits is one more than the original
number. Find the number.
Ans: 73

15) A cavalcade of 80 cars was moving with an average
distance between cars as 9 feet.40 % of the cars were
of length 5 feet and the rest were of length 3 feet.
Find the length of cavalcade.
ANS: 1015 feet

16) If a man and a half builds a wall and a half in a
day and a half, how many walls will six men build in
six days?
Ans: 24 walls

17) r+g+b=108
2r+g=b
r=2b
Three set of equations formed from some simple
data. They asked value of ‘g’.

18) What are the weights required to measure weights
between 1 to 40 kg?
a) 1, 3,9,27 b) some other correct combination was
also given.

19) 200 apples 300 oranges and 100 mangoes are there.
The cp of each of the mangoes, oranges and apples is
in ratio of 4:2:1.First he sold apples, oranges,
mangoes with 50% profit,then he sold apples,
oranges, mangoes with 25% more than cp,then he
sold the remaining fruits for Rs.1.50 each. He gained
Rs. from orange alone.
Based on this they asked :
a)cp of orange
b)Total cost price

20) Five transistors are in parallel Each transistor
can be connected in two ways but only one way of the
connections is correct. The circuit will work if even
one of the transistor connections is correct. If a
layman connects the circuit, what is the probability
that it will work?
Ans: 31/32

21)Car no. can have 2 alphabets,3 digits. How many
ways are possible if first digit should not be zero,
and alphabets should not be repeated?
Ans:26 x 25 x 10 x 10 x 9


22)There are 8 corners a,b,c,d,e,f,g,h in an octagon.
White ball in a, black ball in d. white ball moves in
clockwise direction, black ball in anti clockwise.
Both balls move to their first adjacent at first move.
In next move it skip one and move to the second and in
next move it skips two and moves to third and so on.
In how many moves both the balls meet and at which
point?

23)M is a mixture of m1,m2,m3. A in m1=half of B in
m2. A in m2=twice B in m1. m3 consists only A =20 lit,
and m3 = one-eighth of m1. A in m1= one –fourth of B
in m1. find total amount of A and B i n M.

24)Their achievements were considered
-------------and was even called -------------------.
a)insignificant ,trivial
b)unimportant, influential
c)significant ,paltry

0 Comments:

Post a Comment

<< Home